Voor elke uitdaging een financiering
Transparant in wat we doen
Totale financiële ontzorging

Wat gebeurt er met je hypotheek als het leven anders loopt?

Een huis kopen is spannend. Je leent een groot bedrag bij de bank – dat noemen we een hypotheek – en betaalt dat in 30 jaar terug, meestal met rente. Zo ver, zo goed. Maar wat als het leven niet loopt zoals je dacht? 

We denken er liever niet aan, maar het is slim om stil te staan bij wat er kan gebeuren als het even tegenzit. 

 

Want stel je voor… 

 

Je raakt je baan kwijt 

Niemand denkt dat het hem overkomt, maar het kan gebeuren. Je werkgever stopt, of je bedrijf gaat failliet. Dan komt er ineens (veel) minder geld binnen. Kun je dan je maandlasten nog wel betalen? 

 

Je wordt ziek of raakt arbeidsongeschikt 

Een ongeluk, een burn-out of een andere ziekte kan ervoor zorgen dat je (tijdelijk) niet meer kunt werken. En dat betekent vaak minder inkomen, terwijl de hypotheek gewoon doorloopt. 

 

Er komt gezinsuitbreiding 

Als je kinderen krijgt, wil jij of je partner misschien minder gaan werken. Super logisch, maar dat betekent ook minder inkomen. De vraag is dan: kun je die hypotheeklasten nog steeds aan? 

 

Jullie gaan uit elkaar 

Als je samenwoont of getrouwd bent, hoop je natuurlijk dat het voor altijd is. Maar soms loopt het anders. Eén van jullie moet dan misschien de woning verlaten, terwijl de ander de lasten niet in z’n eentje kan dragen. 

 

Een van jullie overlijdt 

Dit is een moeilijk onderwerp, maar het is belangrijk om erbij stil te staan. Wat als jouw partner overlijdt, of jijzelf? Blijft de ander dan achter met een huis dat eigenlijk te duur is? 

 

Je gaat met pensioen 

Misschien lijkt dit nog heel ver weg, maar het is iets om rekening mee te houden. Pensioen is vaak minder dan je salaris. Dus als je hypotheeklasten dan nog hoog zijn, kan dat lastig worden. 

 

Hoe kun je je hierop voorbereiden? 

Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen deze situaties. Denk aan een verzekering voor als je overlijdt of arbeidsongeschikt raakt. Of het opbouwen van een spaarpotje als buffer. Je hoeft niet overal tegelijk aan te denken, maar het is goed om je bewust te zijn van de risico’s. 

Een goed hypotheekadvies kijkt niet alleen naar wat je nú kunt betalen, maar ook naar hoe het zit als er iets verandert. Je hoeft niet bang te zijn voor elk risico, maar het is wel slim om voorbereid te zijn. Dat geeft rust. En juist dát maakt jouw eerste huis ook écht een thuis. 

 

Wil je weten hoe jouw hypotheek bestand is tegen tegenslag?
Plan vrijblijvend een gesprek in – we nemen samen rustig je situatie door en kijken hoe jij je goed kunt voorbereiden. 

Zo weet je zeker dat je ook in onzekere tijden goed zit.